Poznejte nedocenitelné vlastnosti vlákniny
Přestože vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu (je to nestravitelná část potravy), je pro nás důležitá. Ne nadarmo se vláknině přezdívá „kartáč střev“. Vymetá z nich všechen nepotřebný balast. Díky tomu má příznivé účinky na zažívání a udržuje tlusté střevo v kvalitním stavu. Vyřeší průjem i zácpu, slouží jako ochrana proti hemoroidálnímu onemocnění i výchlipkám (výhřez střevní sliznice).
Kde všude vláknina pomáhá?
Vláknina na sebe váže cholesterol, čímž snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Umí regulovat hladinu krevního cukru (inzulinu), proto může její nedostatek vyvolat diabetes. Vláknina je též výborným pomocníkem při hubnutí a redukci váhy. V žaludku dokáže svůj objem mnohonásobně zvýšit, a navíc ji trávíme pomaleji. Proto se po jídle bohatém na vlákninu cítíme déle sytí a vystačíme si s menšími porcemi jídla.
Rozpustná vláknina po smíchání s tekutinou v žaludku výrazně na-bobtná a díky tomu se zpomalí jeho vyprazdňování. Obsahuje ji ovoce (především jablka, banány), zelenina, oves, ořechy, luštěniny a sójové mléko.
Nerozpustnou vlákninu obsahují obilniny, zrna (hlavně kvalitní celozrn-né pečivo a otruby) a semena, a až do tlustého střeva putuje nerozštěpená. Zvyšuje objem stolice, podporuje střevní peristaltiku a tím i pravidelné vyprazdňování.
Zelenina je zdrojem rozpustné (brokolice, mrkev) i nerozpustné (cuketa, celer, květák) vlákniny.
Denně by měl dospělý člověk měl sníst kolem 30 g vlákniny. Nezapomeňte také na dostatečný příjem tekutin.